19.06.2007

LITTLE MISS SUNSHINE

Little Miss Sunshine*

Gökçe İSPİ TURAN


*Okuyacağınız metinde yazar, filmin konusuna dair ayrıntılı açıklamalar bulunacağından filmi izledikten sonra okumanızı tavsiye etmektedir..


Yol filmleri yaşadıklarımız karşında geçirdiğimiz olgunlaşma sürecinin metaforları olarak sıklıkla kullanılırlar. Valizlerimizi toplayıp terk ettiğimiz noktadan, tekrar valizlerimizi açmayı planladığımız diyarlara gidişimiz kimi zaman çocukluktan çıkıp ergenlik çağına, ergenlikten çıkıp yetişkin bir insana olmaya ya da orta yaş bunalımlarına girdiğimiz zor günlere doğru “ilerleyişimizin” temsilleridirler. Hatırlasanıza, Odysseus bile çıktığı o uzun yolda kendini bulmamış mıydı zamanında? “Little Miss Sunshine” da yol hikayelerinin bu kuralını bozmayarak bir ailedeki herkesin hayatındaki en zorlu basamakları birer ikişer atlayarak “olgunlaştığı” mecburi bir yolculuğun hikayesi.
Tüm hayali Little Miss Sunshine yarışmasına girmek olan küçük Olive nihayet yarışmaya girmeye hak kazandığında bir sürü soru ortaya çıkar. Anne babası da onunda birlikte yarışmaya giderse başarısızlıkla sonuçlanan bir intihar girişiminde bulunmuş dayısına, Amerikan ordusunda jet pilotu olacağı güne kadar konuşmama yemini etmiş sorunlu ağabeyine ve ilerlemiş yaşında uyuşturucu kullanmaya başlamış büyükbabasına kim bakacaktır? Çözüm basittir: yola hepbirlikte çıkılacaktır! Üstelik uçak parasını da karşılayamaz durumda olduklarından, dökülmek üzere olan bir otobüs ile yolculuğa başlanır. Yine yol hikayelerinden beklendiği üzere, tüm beklenmedik ihtimaller bir bir gerçekleşir. Fakat bu ihtimaller aslında kişilerin kendileri hariç neredeyse herkesin tahmin edebileceği türden ihmimalledir. Örneğin ilerlemiş yaşına rağmen uyuşturucu kullanmaya başlamış büyükbaba bir gece uykusundan uyanmamasını sağlayacak yüksek bir doz alır. Herkese başarısızlığın ne kadar kötü bir şey olduğunu anlatmak ve sonsuza dek başarılı olak için “9 Adım Kuralı”nı kitap olarak bastırmak üzerine bütün hayat planlarını yapan mükemmeliyetçi baba Richard kitabının ve teorisinin hiçbir zaman basılmayacak kadar kadar kötü olduğu gerçeği ile yüzleşir. Proust hayranı, eşcinsel dayı Frank hayatını boyunca ne kadar yanlış insanlara yatırım yaptığını anlar. Jet pilotu olabilmek için sessizlik yemini eden ağabey Dwayne, renk körü olduğunu ve hiçbir zaman pilot olarak uçamayacağının farkına varır.
Yine de asıl yüzleşme Little Miss Sunshine yarışması gecesinde olur. Yaşları 7-8 arası değişen bir sürü küçük çocuk boyalı mekanik bebekler gibi sahnede şovlarını gerçekleştirirler bir bir. Oysa tombul ve kocaman gözlüklü küçük Olive’in elide büyükbabasının kendisine öğrettiği sürpriz şovdan başka hiçbir şey yoktur. Önce tüm aile fertleri onu yarışmadan vazgeçirmeye çalışsa da Olive büyük bir cesaretle sahneye çıkar ve herkesi şoka sokacak sürpriz şovunu gerçekleştirir. Uyuşturucu bağımlısı ve porno düşkünü bir büyükbabadan bekleneceği üzere bir şov vardır sahnede: Striptiz!
“Little Miss Sunshine”, sadece ilgi çekici konusu ile değil bu konunun işleniş tarzı ile de dikkat toplayan bir film. Tüm buraya kadar yazdığım olay dizisi izleyiciyi rahatsız edecek şekilde de anlatılabilirdi fakat filmin marifeti tüm bunları yüzünüzde kocaman bir gülümseme ile sizlere izletebiliyor olması. Red Hot Chili Peppers ve Smashing Pumpkins ve REM gibi grupların müzik videolarının ünlü yönetmenlerinin kurallar bozan ilk uzun metrajlı filmi olan “Little Miss Sunshine”, Amerikan ailesini sıradan bir “Amerikan Rüyası” olarak değil yer yer kara komediye dönen komedi-dram türünde ele alıyor. Küçük bir not: “Signs” ve “Raising Helen” gibi filmlerden de hatırladığımız Abigail Breslin “Little Miss Sunshine”da harikalar yaratıyor. Sadece bu muhteşem performans için bile izlemenizi tavsiye edeceğim bir film “Little Miss Sunshine”. Bir sonra ki yazı da görüşmek üzere, şimdilik yolcu yolunda gerek…

Gökçe İSPİ TURAN






Little Miss Sunshine Ödül Künyesi:




2007 Oscar En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Alan Arkin), En İyi Özgün Senaryo
2007 BAFTA En İyi Özgün Senaryo; En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Alan Arkin)
2007 César En İyi Yabancı Film
2006 San Sebastian İzleyici Ödülü


Film Künyesi:
Yönetmenler: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Senarist: Michael Arndt
Oyuncular:
Olive : Abigail Breslin
Richard: Greg Kinnear
Dwayne: Paul Dano
Büyükbaba: Alan Arkin
Sheryl: Toni Collette
Frank: Steve Carell



Little Miss Sunshine (2006) - Abigail Breslin




Little Miss Sunshine (2006) - Alan Arkin, Abigail Breslin, Greg Kinnear, Paul Dano, Steve Carell, Toni Collette